Stý ročník súbojom Froomea s Contadorom, Sagan chce obhájiť dres

29.06.2013 Celý región

Porto-Vecchio 28. júna (TASR) - Už túto sobotu 29. júna odštartuje v korzickom meste Porto-Vecchio jubilejný 100. ročník legendárnych cyklistických pretekov Tour de France. Pri neúčasti vlaňajšieho víťaza Brita Bradleyho Wigginsa sa medzi najväčších favoritov radia jeho krajan a oddielový kolega Chris Froome a dvojnásobný šampión Alberto Contador zo Španielska. Na štarte má opäť zastúpenie aj Slovensko. V tíme Cannondale bude obhajovať zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže Peter Sagan, pričom Peter Velits z Omega Pharma-QuickStep bude pomáhať jeho najväčšiemu konkurentovi Markovi Cavendishovi.

Contador sa vrátil na francúzske cesty po ročnej pauze. Vlani ho z účasti vyradil pozitívny test na clenbuterol z Tour 2010 a následný dvojročný trest. Tridsaťročný jazdec by mal byť hlavným súperom Froomea, no tvrdí, že tohtoročná Tour nebude len o nich dvoch. "Nebude to príbeh len o dvoch jazdcoch. Tento film bude mať viac hercov. Bude to napínavejšie ako v minulých rokoch. Verím, že môžem zdolať Froomea," uviedol.

V prospech Brita hovorí vynikajúca sezóna. Dvadsaťosemročný rodák z Kene vyhral štyri z piatich pretekov, na ktorých nastúpil, pričom svoje ambície podčiarkol nedávnym triumfom na Critériu du Dauphiné. Vlani skončil na Tour druhý za Wigginsom, teraz bude lídra tímu Sky ťahať za prvenstvom osem jazdcov na čele s Richiem Portem. "Je pre mňa absolútnym privilégiom byť v tejto pozícii, ale s tým prichádza aj veľký tlak. Keď ste favoritom pretekov, ostatní vás chcú zdolať. Myslím si, že od Contadora sme tento rok ešte nevideli to najlepšie. Necháva si to práve na Tour, ktorá je jeho prioritou," vyhlásil Froome.

Favorizovanej dvojici chcú skomplikovať situáciu ďalší pretekári zo širšieho okruhu adeptov na celkový triumf. Medzi nimi nechýba napríklad víťaz z roku 2011 Cadel Evans z Austrálie, či jeho tímový kolega zo stajne BMC Racing Tejay Van Garderen z USA. O popredné priečky chce zabojovať aj dvojica ďalších španielskych jazdcov Alejandro Valverde z tímu Movistar a Joaquim Rodriguez z ruskej Kaťuše. Za normálnych okolností by sa medzi nich radil aj Luxemburčan Andy Schleck, no ten má za sebou ťažký rok, ktorý strávil liečbou zraneného chrbtu.

Sagan chce opäť získať zelený dres

Tešiť sa môžu aj slovenskí priaznivci. Spod Tatier vyrazili na francúzske cesty dvaja zástupcovia - Peter Sagan a Peter Velits. Prvý menovaný absolvoval vlani premiéru na slávnom podujatí a vyšla mu nad očakávania. Dvadsaťtriročný jazdec stajne Cannondale triumfoval v 1., 3. a 6. etape a vyjazdil si zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Tento rok sa chce zamerať na jeho obhajobu a tak pre neho bude najdôležitejší hneď prvý týždeň a štart na Korzike.

Sagan bude na francúzskych cestách tentoraz v úlohe tímového lídra. "Vlani sme mali v tíme Vincenza Nibaliho, ktorý bol adeptom na celkové prvenstvo. Teraz budem kapitánom ja. Môj cieľ je jasný - obhájiť zelený dres a získať čo najviac etapových víťazstiev, nebude to však jednoduché. Predpokladám, že sa oň budú usilovať aj Cavendish, Greipel, alebo Goss. Človek si nemôže vybrať slabší deň, musí zvoliť správnu taktiku a potrebuje aj pomoc spolujazdcov. Na Tour je najdôležitejšie prežiť prvých desať dní, ktoré sú najhoršie. Je tam veľa nervozity a nepríjemných pádov. Veľa lídrov musí pre zranenia odstúpiť. Všetci sa môžeme chystať na nejaké súboje, no až samotné preteky ukážu, kto bude miešať karty na popredných priečkach," uviedol Sagan.

Peter Velits sa predstaví na Tour už po piatykrát

Peter Velits si na stej Tour odkrúti svoj jubilejný piaty štart. Kým v uplynulých dvoch rokoch si trúfal na prienik na čelné pozície celkového poradia, teraz si dáva skôr čiastkové ciele: "V tomto momente si myslím, že na tú top desiatku nemám, ale možno sa to počas pretekov vykryštalizuje tak, že budem mať najlepšiu formu roka a priblížim sa popredným priečkam v celkovom poradí. Momentálne sa však skôr cítim na to, že sa sústredím na nejakú etapu a vyskúšam v nej dobrý výsledok," povedal pre TASR.

Slovenský reprezentant štartoval na Tour v rokoch 2008 (58. miesto v konečnom poradí), 2009 (32.), 2011 (18.) a 2012 (27.). "Ale uvidíme, ako to pôjde. Aj na Vueltu som išiel s tým, že idem pomôcť Markovi Cavendishovi vyhrávať etapy a nakoniec som skončil na treťom mieste. Bolo to také milé prekvapenie a keby sa to udialo aj tento rok, tak by som bol veľmi spokojný. I keď pódium na Tour... treba byť reálny," pokračoval.

Peter Velits bude mať v úvodných etapách za úlohu práve pomáhať Cavendishovi a priviesť ho na záverečný špurt, keďže Brit bude najväčším Saganovým konkurentom v boji o zelený dres. "Tím kúpil Marka, pretože chcel vyhrávať etapy na Tour a prípadne aj zelený dres. Teraz to musíme splniť," dodal.

Populárny "Cavs" by chcel hneď v úvodnej etape získať aj žltý dres pre lídra, ktorý si napriek 23 etapovým triumfom na Tour doteraz ešte neobliekol. "Nie je to len jeden z najikonickejších symbolov cyklistiky, ale športu celkovo. Mať ho na sebe aspoň deň, je snom každého cyklistu. Snívate o tom ako dieťa. Bolo by to nádherné," uviedol.

Na stom ročníku čaká na pretekárov celkovo 3403,5 kilometrov v 6 rovinatých, 6 zvlnených, 6 horských etapách so štyrmi dojazdmi na vrcholoch a troch časovkách, pričom hneď tá úvodná v 4. etape bude tímová.

Pred štartom cyklistického sviatku sa už tradične dostal na pretras aj doping. Hlavným aktérom bol samozrejme Lance Armstrong, ktorý sa po dlhých rokoch klamstiev priznal k systematickému užívaniu zakázaných látok. Tie mu pomohli ku všetkým 7 titulom na francúzskych cestách, medzičasom mu už všetky odobrali. Navyše vládne vyšetrovanie nedávno odhalilo, že zakázané EPO sa našlo aj vo vzorke moču legendárneho Laurenta Jalaberta z roku 1998.
 

Vyberte región